Mag een Algemene Vergadering plaatsvinden tijdens Corona- COVID-19?

Mag de syndicus een Algemene Vergadering bijeenroepen tijdens de Corona crisis?

Er is een algemeen samenscholingsverbod en alle niet noodzakelijke verplaatsingen zijn verboden. Om deze reden mogen we als syndicus geen Algemene Vergadering in de klassieke vorm organiseren.  Bovendien hecht de wetgever veel belang aan het fysiek samen brengen van de eigenaars en gaat men ervan uit dat de meeste mede-eigenaars digitaal niet vooruitstrevend zijn. We zijn het hiermee niet eens.

Er zijn twee mogelijke manieren om een AV te laten plaatsvinden

  1. Uitstel van de Algemene Vergaderingen: De Minister van Justitie geeft de mogelijkheid om vergaderingen die niet konden plaatsvinden omwille van het corona virus tot 5 maanden na het einde ervan, te laten plaatsvinden.  Indien de beperkende maatregelen eindigen op 19 April, mogen de syndici Algemene Vergaderingen tot 19 September rechtsgeldig uitgestellen.
  2. Mits (schriftelijke) unanimiteit kan men altijd vergaderen.  Voor kleinere Verenigingen van Mede-Eigenaars lijkt ons dit een geschikte oplossing.  Indien men een nauwe band heeft gehouden tijdens het jaar met de eigenaars, zijn er meestal geen verrassingen tijdens de vergadering. Het verslag kan in deze gevallen voor  99% op voorhand geschreven en gecommuniceerd worden.  Voor grotere VME’s is dit een uitdaging.

Algemene Vergadering via Video Conferencing (Whereby, Hangouts, Teams, Skype, Facetime)

Wij zijn voorstander van het organiseren van virtuele Algemene Vergaderingen via een video streaming.  Onze ervaring is dat de communicatie vrijwel even vlot verloopt als in een “echte” vergadering. Praktisch gezien heeft KMO-Parken.be een eerst virtuele vergadering georganiseerd waarbij alle mede-eigenaars achteraf -weliswaar per mail- hun akkoord op het verslag  bezorgden.  Met 17 deelnemers verliep de vergadering op een correcte manier. Er werd wel degelijk overlegd en beslist.

 

Bent u op zoek naar een geschikte bedrijfsruimte voor uw zaak?

Of hebt u vragen?

Wij helpen u graag.
Contacteer ons of mail uw vraag naar info@kmoparken.be
en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

contacteer ons

Bent u net eigenaar geworden van een kmo-unit?

Mijn KMO-bedrijvenpark

log in op syndixis

Volmacht Algemene Vergadering
Infofiche nieuwe klant